Studeren als onderdeel van werken
18 juli 2017

Werknemers van een makelaarskantoor moesten uiterlijk 1 januari 2017 beschikken over een adviseursdiploma. De examens werden gehaald door avondstudie en het opnemen van vrije dagen.

Althans, allemaal behalve een medewerker die al vijftien jaar in dienst was. Door zijn fulltimebaan en reistijd had hij simpelweg geen tijd om daarnaast te studeren. Voor het argument dat een studie ook een investering in jezelf is bleek hij ongevoelig te zijn. Drie jaar lang volgden brieven en gesprekken, de man bleef toezeggen de diploma’s te halen. Echter toen 2017 arriveerde, had hij de examens nog niet gehaald.

De werkgever was er klaar mee en verzocht om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De rechtbank Midden-Nederland zag echter geen redelijke grond voor ontslag. Van werkgevers mag worden verwacht dat zij de werknemer in staat stellen om de noodzakelijke scholing te volgen. Dan moet dat meer zijn dan uitsluitend het vergoeden van scholingskosten. De werknemer had inmiddels twee van de vier diploma’s gehaald en was dus inzetbaar. De arbeidsovereenkomst kon alsnog worden doorgezet.

Een werknemer wordt in het Nederlands recht op tal van manieren beschermd. Mocht u een conflict hebben met uw werkgever, neem dan gerust vrijblijvend contact met Van Dijk c.s. Advocaten op. Onze advocaten zullen u van gedegen advies dienen en bijstaan in onderhandelingen of een procedure.

Deze besproken uitspraak is te vinden via de volgende link:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:2501