Een hoogslaper voor 24 of 85 Euro! 
7 november 2017

Leenbakker had een fout gemaakt bij het op haar website aanbieden van hoogslapers. De verkeerde prijzen waren online in het systeem ingevoerd waardoor de prijzen ver onder de kostprijs waren vermeld. Een groot aantal klanten zag een buitenkans en bestelde de hoogslaper. Leenbakker merkte de fout op en een dag later kon de hoogslaper niet meer worden besteld. De klanten die al een hoogslaper hadden besteld kregen een email met uitleg, hun geld retour en een kortingsbon. Een aantal klanten pikte dat niet en er werd een vereniging opgericht, vervolgens werd Leenbakker via een kort geding in rechte betrokken. 

De rechter diende de vraag te beantwoorden of er bij de klanten sprake was van een gerechtvaardigd vertrouwen. De rechter oordeelde dat van een consument verwacht mag worden dat hij zich heeft georiënteerd op de markt en weet wat de vraagprijs is voor vergelijkbare producten. Er was geen sprake van dat het hier om een stuntaanbieding ging. Op social media was duidelijk dat er sprake was van een prijsfout en de consument had er verstandig aan gedaan om te controleren of de prijs wel klopte door te bellen met de klantenservice. Nu dat laatste was nagelaten, is de rechter dan ook niet mee gegaan met het standpunt van de klanten en zijn zij in het ongelijk gesteld.

Een interessante uitspraak om door te nemen nu heel duidelijk het beginsel van aanbod en aanvaarding uit de doeken wordt gedaan: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2017:6239