Een medewerkster werkt als sinds 2008 bij een vestiging van de Action. In de schappen ziet zij een zak chips liggen dat deels is open gescheurd. Volgens de regels van de Action moet zij dat op zo’n moment melden. Vervolgens wordt de inhoud van de zak weggegooid en dient het verpakkingsmateriaal te worden meegegeven met de retouren. De medewerkster eet de inhoud van de zak chips echter op en geeft vervolgens de lege zak chips af voor de retouren.
De werkgever neemt haar deze handelwijze kwalijk en komt tot een ontslag op staande voet. De werkneemster vecht dat ontslag vervolgens aan bij de kantonrechter.
In dergelijke ontslagzaken leidt dit in de regel tot een ontslag op staande voet dat stand weet te houden. Zo was diefstal van een muntstuk van 50 cent wegens een bezoek aan de toilet genoeg voor een ontslag op staande voet en zo ook het opeten van een opengebroken zakje nootjes bij een luchtvaartmaatschappij.
Bij de beoordeling van dit soort zaken wordt door de kantonrechter altijd rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Die bleken in de onderhavige zaak van doorslaggevend belang te zijn. De medewerkster was een alleenstaande moeder met een kind van 4 jaar oud. Zij was al sinds 2008 in dienst en had altijd haar werkzaamheden bij Action naar volle tevredenheid verricht. Het gevolg van het ontslag was dat zij geen WW-uitkering ontving en ook niet in aanmerking kon komen voor bijstand. Een afweging van alle omstandigheden had volgens de kantonrechter tot een veel minder ernstige sanctie dienen te leiden. Het ontslag op staande voet hield daarom geen stand.
In het arbeidsrecht komt het veelal aan op het afwegen van alle omstandigheden die met de casus van doen hebben. Daarbij valt nooit een garantie te geven over de uitkomst van de zaak. Dat neemt echter niet weg dat de advocaten van Van Dijk c.s. Advocaten in staat zijn om een accurate voorspelling te geven over de kans van slagen in een zaak. Het maakt daarbij niet uit of u werkgever of werknemer bent. Neemt u gerust eens contact op met een van onze specialisten.
Vindplaats: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2017:3257