Een inwoner uit Sittard had wel bijzonder veel pech bij zijn deelname aan de Nationale Postcodeloterij. Zijn woonwijk viel in de prijzen, echter hij had te weinig saldo op zijn rekening om de loten te betalen. Het gevolg daarvan was een zeer zure appel waarbij hij een grote geldprijs misliep.
De man startte een procedure tegen de Nationale Postcodeloterij en stelde daarbij dat hij maandelijks automatisch voor 4 loten meespeelde. Er was volgens hem wel voldoende saldo voor 2 loten in plaats van 4 loten en op basis daarvan had de Nationale Postcodeloterij die 2 loten wel moeten afschrijven. Het gevolg daarvan zou dan toch nog 1 miljoen euro per lot opleveren.
De rechter ging daar niet in mee. Omdat de deelnemer had meegedaan met 4 loten, hoefde het niet op de weg te liggen van de Nationale postcodeloterij om te bezien hoeveel loten er dan wel nog afgeschreven konden worden. De verplichting en verantwoordelijkheid voor een voldoende saldo rust op de schouders van de deelnemer, zo oordeelde de rechter.
Daarnaast blijkt uit het deelnemersreglement dat er geen verplichting bestond vanuit de Nationale postcodeloterij om een tweede incassopoging te ondernemen.
Tot overmaat van ramp voor de deelnemer werd hij eveneens veroordeeld in de aanzienlijke proceskosten van 10.325 euro.
Vindplaats: ECLI:NL:RBAMS:2017:3737
Wilt u een betrouwbare inschatting van de kans van slagen van een zaak, maak dan vrijblijvend een afspraak bij Van Dijk c.s. Advocaten. Niet alleen zijn onze advocaten goed in staat om een deugdelijke inschatting te geven van de kans van slagen van uw zaak. Daarnaast zullen wij u altijd trachten te behoeden voor het voeren van een procedure waar u beter niet aan kunt beginnen. Deze deelnemer moet nu immers tweemaal door de zure appel.