‘Black Friday’, een dag gekenmerkt door de enorme drukte in de winkels, maar voornamelijk ook vanwege de hoge kortingen. Wie de drukte in de winkels wil vermijden, kan de aankopen vaak met dezelfde kortingen online voortzetten.
Online aankopen bieden in de huidige tijd uitkomst voor veel mensen en een online koopovereenkomst is snel gesloten. U kunt zich wellicht een goede voorstelling van het aan te kopen product maken en heeft daarbij een bepaalde verwachting, maar écht zeker weten hoe de lamp in de woonkamer staat, hoe gedetailleerd de bekleding van de bestelde bank is danwel of de kleur van die trui echt zo fel is, doet u niet.
Niet altijd bent u blij met uw aankoop als u het product daadwerkelijk ontvangt. De wet biedt u het recht om in beginsel al uw online aankopen te mogen ruilen binnen een bepaalde periode en zonder opgaaf van reden. Binnen die periode, die afhankelijk is van het product, kunt u uw online aankoop dus ongedaan maken. Dit wordt ook wel het ‘herroepingsrecht’ genoemd.
Een verkoper oftewel ondernemer is ook wettelijk verplicht om u bij online aankopen te wijzen op het herroepingsrecht.
Toch zijn er uitzonderingen op dit herroepingsrecht. Dergelijke uitzonderingen ziet men vaak bij gepersonaliseerde producten zoals bijvoorbeeld een mok met een afbeelding erop. U kunt zich wel voorstellen dat in die gevallen de situatie anders kan liggen.
Verder is het vanzelfsprekend niet de bedoeling dat u als koper intensief gebruik maakt van het product en u vervolgens een beroep doet op het herroepingsrecht. U heeft als koper namelijk een zogenaamde zorgplicht.
Heeft u vragen over het herroepingsrecht, wordt u onterecht van het kastje naar de muur gestuurd of bent u ondernemer en wilt u het herroepingsrecht vastleggen, neem dan gerust contact met ons op. Ons gespecialiseerd team helpt u graag verder!